Святвечір на Вінниччині: традиції і забобони

6 січня православні вінничани відзначатимуть Святий вечір. Це один з найбільш шанованих днів для всіх християн - і східного, і західного обрядів - та одне з найважливіших родинних свят, магічний день, коли кожна сім'я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди.

Свята вечеря багата українськими традиціями та звичаями.

Вранці господиня розпалювала в печі і починала готувати 12 пісних страв. У цій багатій, але пісній вечері використовували плоди поля, саду, дари лісу. Різноманітна і багата їжа в цей день, за народними уявленнями, повинна була забезпечити добробут і щастя сім’ї у наступному році.

Щоб вчасно приготувати страви, господиня вставала дуже рано, набирала до сходу сонця воду, заливала нею пшеницю, сушені фрукти і ставила в піч варити дві головні страви – кутю і узвар. Окрім цих страв, господині готували капусняк із пшоном і квасолею, який на Поділлі називали «шупенею», горох, борщ пісний з карасями, кашу гречану,пшоняну, вареники з капустою, картоплею. Також смажили рибу, пекли млинці з кислого тіста, варили страви з грибами.

Традиційно вважалося, що страв має бути 12 (12 місяців або 12 апостолів), але їх кількість і складники відрізнялися залежно від заможності родини.

jpg_15.

Всі члени родини повинні бути вдома. Кажуть, якщо в цю ніч десь заночувати, то цілий рік будеш блукати по світу. Не можна і сваритися в цей день, а навпаки, треба помиритися з ворогами, щоб у новому році було мирно і в хаті, і поза хатою. Тому, аби когось не забути, господиня заворожує усіх своїх ворогів: вона зав'язує ґудзі на мотузці — стільки ґудзів, скільки має ворогів, а коли сідатиме вечеряти, то покладе той мотузок під себе, примовляючи: «Щоб так мої вороги мовчали, як ці ґудзі мовчать!»

В оселях завжди ставили Дідуха – сніп з колосків жита чи пшениці, зібраних наприкінці жнив. Він символізував місце перебування померлих, а ще – новорічний врожай, добробут людей, багатство, долю.

97631231_UQ7VEa5Tjk0.jpg

Святий стіл у подільський селах застеляли сіном, по кутках клали часник (виконував роль оберегу), а потім покривали скатертиною. Подекуди під стіл кидали сокиру. На неї всі члени родини ставали ногами, «щоб були такими ж міцними».

На святково застелений стіл викладали обрядових хліб, у ньому робили дірку і вставляли високу воскову свічку.

Також обов'язково на святковому столі мають бути:

Свічка. Горіння свічки - це свідчення віри, приналежності людини до Божественного світла. Свічка супроводжує віруючу людину від Хрещення до смерті. Це - символ готовності людини до зустрічі із Богом, незалежно від часу і місця, коли Він схоче її покликати до себе.

Сіль. Без неї не можна відчути повноти смаку страви. Так і людина не може творити справжнього добра, не перебуваючи в гармонії з Богом. Сіль вказує на внутрішню суть людини.

Часник. Його кладуть на чотири кути столу під скатертину, щоб відігнати від родини і хати злих духів. Це символ очищення від гріха, який отруює людське життя, символ родючості і здоров'я.

Після цього господиня приступає готувати дванадцять свят-вечірніх страв: ставить узвар, варить горох, квасолю, смажить капусту, рибу, ліпить вареники, готує бараболю, гриби, кашу гречану з конопляним молоком, голубці з пшоном, коржі з маком та кутю з товченої пшениці. В усьому їй допомагають діти. В цій багатій, але пісній вечері господиня представляє найголовніші плоди поля, городу і саду, ніби дає звіт новому рокові за своє багатство в минулому році.

У пам'ять про своїх мертвих родичів люди ставили для них кутю та узвар на вікнах, розкидали варений біб по кутках, залишали немитими ложки та миски після вечері — «щоб душі могли їх лизати для поживи».

Спочатку куштували кутю. Першу ложку її підкидали до стелі. Якщо зерна куті прилипали до стелі, це віщувало успіх у бджільництві. Усі їли зі спільних мисок і пили з однієї чарки, бо вважалося, що допоки будуть так робити, доти буде і любов і злагоді у родині. А далі кожен мав скуштувати усі 12 страв, що є на столі.

Рецепт куті

  • Пшениця – 400г
  • Мак – 1-2 склянки
  • Цукор – за смаком
  • Мед – 1-4 столові ложки
  • Горіхи – 2-3 склянки
  • Сіль – за смаком
  • Вода
  • 1389010184_file1601345_7b596b57.jpg

Перед приготуванням зерно куті слід кілька разів промити, потім залити на ніч водою. Зранку цю воду обережно злити, а до пшениці додати чистої води – вдвічі більше від об’єму. Коли кутя закипить, добре розмішати, трішки присолити. А тоді щільно накрити. Коли вода повністю поглинеться пшеницею, зняти.

Мак краще спочатку вимочити у зимній воді (8-10 годин). Добре відтиснений мак розтирають у макітрі добіла, додаючи трохи цукру.

Далі у макітру чи глибоку миску викидаємо варену пшеницю, розтертий мак, мед і подрібнені горіхи. Усі складники.

Оскільки кутю перед Різдвом називають «багатою», то господині можуть трішки над нею почаклувати. У страву додають родзинки, сухофрукти, халву і різноманітні горішки.

ВИННИЦА.info прицінилась, у скільки обійдеться вінничанам кутя.

Отож, півкілограма пшениці коштують 4 гривні; 200 грам маку – 18-20 гривень; 2 склянки горіхів вартують 30 гривень, 200 грам родзинок - 25 гривень. Півлітра меду обійдеться вінничанам у 30 гривень. Тобто приготування головної різдвяної стави сучасній господині обійдеться, приблизно, у 110 гривень. А яйщо додати в кутю різноманітних сухофруктів, то сума виросте вдвічі.

Автор
( 0 оценок )
Актуальность
( 0 оценок )
Изложение
( 0 оценок )

Отзывы и комментарии

Написать отзыв
Написать комментарий

Отзыв - это мнение или оценка людей, которые хотят передать опыт или впечатления другим пользователями нашего сайта с обязательной аргументацией оставленного отзыва.
 
Основной принцип - «посетил - отпишись». 
Ваш отзыв поможет многим принять правильное решение

 Комментарии предназначены для общения и обсуждения , а также для выяснения интересующих вопросов

Не допускается: использование ненормативной лексики, угроз или оскорблений; непосредственное сравнение с другими конкурирующими компаниями; размещение ссылок на сторонние интернет-ресурсы; реклама и самореклама, заявления, связанные с деятельностью компании.

Введите email:
Ваш e-mail не будет показываться на сайте
или Авторизуйтесь , для написания отзыва
Автор
0/12
Актуальность
0/12
Изложение
0/12
Отзыв:
Загрузить фото:
Выбрать