• Головна
  • Вино Совіньйон Блан: як обирати та правильно пити
Новини компаній
15:30, 12 липня 2022 р.

Вино Совіньйон Блан: як обирати та правильно пити

Новини компаній

Совіньйон Блан – це біле сухе або напівсухе вино, відоме у всьому світі. Виноград Совіньйон Блан можна назвати по-справжньому «універсальним» сортом. Він чудово росте на всіх континентах, а однойменне вино виробляють у різних країнах.

Вино Совіньйон Блан: як обирати та правильно пити, фото-1

Завдяки різному клімату та ґрунтам, на яких ростуть виноградники, вино виходить дуже різним. Основні фруктові ноти у винах сімейства Совіньйон Блан – це зелене яблуко, білий персик, лайм та маракуйя. Також у смаку вина можна виявити ківі та нектарин, азіатську грушу та гуаву. А тому кожен охочий зможе знайти Совіньйон Блан на свій смак.

Де виробляють Совіньйон Блан

Стиль вина помітно відрізняється в різних регіонах виробництва:

  • Нова Зеландія та Австралія – ярко виражений класичний стиль. Вина сухі, висококислотні. Виділяються тони аґрусу, маркуй, листа чорної смородини, зелених перців.
  • США – вина кислотні різного ступені, видержані в дубових діжках, в смаку та аромату виділяються прянощі та ноти спаржі, лакриці, ванілі, тостів.
  • Південна Америка та Чілі – освіжаючи фруктово-трав’янисті напої з відтінками зеленого яблука та цитрусів.
  • Південна Африка – вина дуже легкі, яркий фруктовий смак, але завдяки використанню дубових діжок, більш комплексні.
  • Долина Луари во Франції – вино з мінеральними, кремнієвими нотами, присутні відтінки дині та персиків.
  • Бордо (Франція) – вина з фруктовим ароматом, ярко вираженими нотами трав, не підходять для тривалої витримки.

З якими продуктами Совіньйон Блан поєднується найкраще

Біле вино по праву вважається «елегантним» напоєм, що додає вишуканості будь-якому заходу і аперитивом до обідньої та вечірньої трапези.

Традиційно вина Совіньйон Блан подають до таких страв:

  • легким закускам та салатам (без жирних соусів);
  • фруктів та овочів (свіжим або пареним, запеченим);
  • сирам (козячий та овечий сир, бринза);
  • морепродуктів (у тому числі до суші та ролів);
  • білого м'яса (тварини: кролик; птиця: кура, перепілка, індичка; риба: тріска, сазан, палтус та ін.);
  • стравам, насиченим спеціями та травами (розмарин, коріандр, чорний та білий перець, кінза, кріп, м'ята та ін.);
  • страв з тіста (паста, равіолі, лазіння тощо).

Саме Совіньйон Блан відмінно поєднується з суші і ролами, чим разюче виділяється на тлі інших вин (зазвичай ці два продукти конфліктують один з одним).

Перед розливом у прозорі винні фужери, Sauvignon Blanc бажано охолодити до 12°C (або більше). За такої температури вино Совіньйон Блан максимально розкриває свої якості і чудово втамовує спрагу, що робить його особливо затребуваним у спекотний літній період.

Цікаві гіпотези, помилки та факти

  • Деякі дослідники вважають, що сорт совиньйон з'явився набагато раніше XVII століття.
  • Остаточній назві «совіньйон» передували «фірс» та «сюрен».
  • Місцем зародження сорту совіньйон помилково вважають провінцію Бордо (у минулому столітті було знайдено історичні письмові докази, що говорять на користь Луари).
  • У 2000 р. ЮНЕСКО визнала частину французького регіону, куди входить Долина Луари, всесвітньою спадщиною;
  • Першу п'ятницю в травні визнано Міжнародним Днем Совіньйон Блан.
Вино Совіньйон Блан: як обирати та правильно пити, фото-2

А купити Совіньйон Блан з будь-якої країни світу ви можете вигідно та зручно в інтернет-магазині Vintage. Вибрати найкращий вид цього вина під ваш смак та подію допоможуть консультанти-сомельє, ціни тут завжди оптимальні, а численні акції та накопичувальні знижки допомагають одночасно економити та не відмовляти собі у маленьких радощах життя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...