• Головна
  • Екстракційний спосіб вилучення масла
Новини компаній
17:00, 20 січня

Екстракційний спосіб вилучення масла

Новини компаній
Екстракційний спосіб вилучення масла, фото-1

Олія соняшникова виробляють трьома основними способами: холодний і гарячий віджим, екстракція розчинниками. Екстракція дозволяє отримати максимальну кількість олії з олійних культур. Для цього використовується екстрактор олії. Придбати це обладнання ви можете у компанії «ТАН».

Екстракційний спосіб найбільш економічний і дозволяє витягти до 99% жиру, що міститься у складі насіння. Його головна вада — у процесі олія втрачає багато корисних речовин, у складі залишаються тільки фосфоліпіди.

Перед початком екстракції масло попередньо витягають механічним віджиманням, і лише потім відправляють в екстрактор. В основі процесу лежить здатність соняшникової олії розчинятися. Найчастіше використовують екстракційний бензин марки «А» та «Б», гексан і нефрас. Ці речовини можна легко видалити із суміші після завершення процесу вилучення.

Екстракція зануренням матеріалу, що екстрагується

Процес відбувається в екстракторі. Олія та розчинник безперервно рухаються у протилежні сторони, з'єднуючись у процесі.

Основні частини екстрактора:

  • завантажувальний бункер;
  • екстракційна колона;
  • бункер розвантаження.

У завантажувальний бункер подають сировину, що попередньо пройшла через прес. Воно рухається вниз, проходить горизонтальним шнеком до екстракційної колони.

Одночасно екстракційну колону подається бензин або інший розчинник. Він рухається у зворотному напрямку та у процесі з'єднується з сировиною. У результаті виходить суміш олії та розчинника — місцелла. До дистиляції концентрація місцели становить 15-17%. Швидкість залежить від температури та вологості сировини, попередньої обробки.

Разом з місцеллою з екстрактора виходить шрот — знежирена тверда частина. Масу відправляють у випарники, щоб видалити залишки розчинника.

Головні переваги екстракції методом занурення матеріалу, що екстрагується:

  • швидка екстракція;
  • проста конструкція вертикального екстрактора;
  • висока безпека експлуатації завдяки низькій температурі та концентрації парів розчинника.

Головним недоліком цього способу є високий вміст домішок у місцелі, тому потрібне їх видалення дистиляцією.

Екстракція ступінчастим зрошенням розчинником

Цей спосіб має на увазі рух розчинника, а сировина залишається нерухомою. Метод дозволяє отримати більш концентровану місцелу з невеликою кількістю домішок. Місцелла містить від 15 до 35% олії, розчиненої в екстрагенті.

В екстрагованій місцелі міститься до 0.5% шроту, тому необхідне очищення. Тверді частинки ускладнюють відгін розчинника, тому готове масло буде неякісним. Місцелу очищають відстоюванням та фільтруванням.

Екстракційний спосіб вилучення масла, фото-2

Найчастіше для очищення використовується фільтрація. Тверді частинки осідають на перегородці, а потім тверді домішки залишаються на шарі осаду. Щоб фільтр був ефективним, його необхідно періодично очищати. Видалення твердих частинок із фільтруючої перегородки — потрібна частина обслуговування. Очищена місцелла містить не більше 0,02% осаду, вона підходить для подальшої дистиляції, після чого олію можна подавати на рафінацію.

Недоліки цього способу — тривалість екстракції, підвищена вибухонебезпечність виробництва. Всередині екстрактора досягається висока концентрація пар розчинника, які в контакті з повітрям мають підвищену вибухонебезпечність.

Екстракція змішаним способом

Змішаний спосіб має на увазі 2 стадії екстракції. Перший крок — екстракція зануренням сировини. На цій стадії збільшується швидкість переходу олії до мисцели.

Другий крок — екстракція ступінчастим зрошенням. Цей процес завершує вилучення жиру з твердого матеріалу.

Екстракція — ефективний спосіб вилучення олії з олійних культур. Поєднання 2 способів дозволяє прискорити процес і отримати концентровану місцелу, після чого отримане масло можна відправляти на рафінацію. У складі екстрагованої олії залишаються фосфоліпіди — жирні кислоти, необхідні організму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Оголошення
live comments feed...