
12:38, 22 лютого 2011 р.
Кожен п"ятий перевірений Вінницькою санстанцією продукт містить ГМО
Біля 20% перевірених лабораторією Вінницької обласної санстанції продуктів містять перевищення допустимих норм генно-модифікованих організмів.
"Ми вже провели біля 80 досліджень на наявність у вінницьких продуктах генно-модифікованих організмів. В минулому році розпочали цю роботу. І хочу відзначити, що і у ковбасі ми знайшли перевищення, і у картоплі, і в деяких круп"яних виробах", - розповіла, відповідаючи на запитання кореспондента УКРІНФОРМу, головний лікар Вінницької обласної санепідемстанції Валентана Зайцева.
Вона зауважила, що у ковбасних виробах, які пропонують підприємства-виробники, норм, в принципі, дотримуються. "В ковбасних виробах у нас соя додається по технології. Тому там вже повинно бути присутнє ГМО. В основному, в ковбасних виробах присутня верхня межа норми. Перевищень суттєвих в ковбасних виробах ми не виявили, адже виробники бояться, бо їх контролюють усі. Відтак, вони стараються дотримуватись всіх норм", - зауважила В. Зайцева.
Але, на жаль, фахівцям лише доводиться констатувати факт наявності у продуктах шкідливих домішок, оскільки санкцій на її вилучення з продажу в них і дотепер не має.
"До цього часу в нас не має нормативного документу, яким би нам рекомендували, що робити із продуктами, де ми виявили перевищення ГМО. Куди їх дівати? З нітратами - зрозуміло, знімаємо з реалізації. А щодо ГМО не має інструкції: чи знімати з реалізації, чи залишити, чи знищити... Не має законодавчої бази, що в подальшому робити із цими продуктами харчування", - констатувала В. Зайцева.
Керівник відомства висловила сподівання, що проблему буде розв"язано найближчим часом. За її словами, відповідний документ вже готується в Уряді. "Міністерство це питання готує, наскільки мені відомо. І найближчим часом ми будемо працювати як потрібно у правовому полі. Так, як ми з нітратами працюємо", - запевнила головний санепідеміолог області.
У листопаді 2008 року в Україні було прийнято державний стандарт, відповідно до якого всі продукти харчування, що містять генетично модифіковані організми (ГМО), потрібно маркувати.
ГМО (генетично модифіковані організми) - це живі організми (тварини, рослини, бактерії та віруси), генотипи яких було штучно змінено за допомогою методів генної інженерії для надання їм певних корисних властивостей. Наприклад, у рослини можна ввести гени, що відповідають за стійкість до шкідників, гербіцидів, несприятливих умов зростання. Або в геном тварин можна ввести модифікації, що дають змогу збільшити вміст корисних білків у молоці.
Генетична модифікація відрізняється цілеспрямованою зміною генотипу організму на відміну від випадкового, характерного для природного та штучного мутагенезу. Основним видом генетичної модифікації зараз є використання трансгенів для створення трансгенних організмів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
16:07
6 грудня
11:00
6 грудня
Що очікує Україну до вступу в ЄС і як набуття членства вплине на кожного українця
Партнерський матеріал
11:00
5 грудня
17:24
4 грудня
Тепло починається з тих, хто не проходить повз – допоможіть тисячам хвостиків пережити зиму
Новини компаній
15:00
4 грудня
14:00
4 грудня
ТОП новини
Оголошення
09:24, 29 листопада
09:24, 29 листопада
09:24, 29 листопада
09:24, 29 листопада
Коментарі