10:58, 1 жовтня 2014 р.
Вироби вінницьких коровайниць замовляють навіть за кордоном
Як прикрасити коровай?
Були представлені 15 команд із загальноосвітніх шкіл і позашкільних навчальних закладів з різних міст і районів. В рамках свята презентували виставку хлібних виробів, які притаманні певній місцевості. Діти захищали свої роботи перед компетентним журі, розповідали про місцеві музеї і куточки хлібу. В актовому залі пройшли творчі виступи юних знавців народної обрядовості. А досвідчена коровайниця Юлія Сторожук з с. Шляхова (Бершадський район) провела майстер-клас на тему «Як прикрасити коровай».
– Гарні роботи і творчі виступи були у команд Гайсинського, Бершадського, Літинського району, школи с. Жван (Мурованокуриловецького району) і школи № 13 Вінниці. А Вінницький район презентував одразу дві гарні команди – Гавришівської школи і Будинку дитячої творчості, – розповіла методист Вінницької обласної станції юних натуралістів, координатор обласного етапу Всеукраїнського фестивалю «Українська паляниця» Ірина Чупринко.
Згідно з народними традиціями
10-річна Олена Федоринська з Великі Крушлинці (Вінницький район), вихованка районного Центру дитячої та юнацької творчості пригощала всіх короваєм, який спекла її бабуся. Мати школярки, керівник творчого гуртка Зінаїда Федоринська разом з вихованцями підготувала виставку хлібів і короваїв для весілля.
– Також ми презентували парні і одинарні калачі, «шишки», «качки» та інші цікаві хлібні вироби, які зазвичай представляють на весіллі, – розповіла Зінаїда Федоринська.
Учні Чечелівської школи (Гайсинський район) привезли багату виставку обрядових хлібів, короваїв, пасок. А також унікальний хлібний виріб «Господар», якого випікали на Різдво.
– Згідно із народними традиціями, хлібний виріб «Господар» вдома їдять всі разом – щоб наступив мир в сім’ї, щоб родина була єдиною і заможною, – розповіла директор Чечелівської школи Надія Мироненко.
Домашній хліб створюється з любов’ю
13-річна Анна Стьопіна з с. Шляхова допомагала майстрам робити прикраси на короваї. Школярці дуже подобаються традиції народної обрядовості.
– Домашні короваї дуже відрізняються від магазинних в першу тим, що вони створюються з любов’ю, – підкреслила Анна Стьопіна.
– Моя бабка – коровайниця. Вона навчає мене випікати короваї згідно народних традицій. Вироби моєї бабусі не лише замовляють в нашому і сусідніх селах, а навіть на весілля родичам і знайомим за кордон! – пишається 16-річна Валерія Небелюк з Бершадщини.
11-річна вінничанка Марина Тимощук взяла участь в святковому концерті, читала тематичні вірші про хліб. Дівчині сподобалися гарні короваї на виставці. В майбутньому вона хотіла б спробувати їх випікати.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Ще більш сучасний та стильний: бренд «Бащинський» уперше змінив логотип і дизайн продуктів
Новини компаній
11:00
Вчора
14:00
18 квітня
12:00
18 квітня
17:20
15 квітня
14:00
15 квітня
ТОП новини
Оголошення
17:39, 17 квітня
17:39, 17 квітня
17:39, 17 квітня
17:39, 17 квітня
17:39, 17 квітня
live comments feed...
Коментарі