ЗА ТВОРАМИ КОЦЮБИНСЬКОГО У ВІННИЦІ НАГОТУВАЛИ СМАЧНИХ СТРАВ (ФОТО)
Куштували страви від відомого письменника, слухаючи його твори? Тепер у Вінниці з'явилась така можливість. Один з вінницьких ресторанів пропонує своїм відвідувачам "Меню Коцюбинського". В нього входять наїдки української, бесарабської, кримської та італійської кухні.
– Ідея зробити "Меню Коцюбинського" належить голові Благодійного фонду "Без кордонів" Олені Павловій. Коли вели підготовку до фестивалю "Інтермеццо", постало питання, де і чим годувати учасників, – розповідає літературознавець Олександр Вешелені. – І Олена запропонувала розробити меню за творами Коцюбинського. У нього є дуже гарні описи страв. І описував він ту їжу, де безпосередньо проживав. Тому в меню є чотири блоки.
Організатори проекту сподіваються, що запропоновані страви залишать відчуття домашньої кухні. Щоб люди могли посмакувати тим, чим смакував Коцюбинський.
– Я просто фанатка подільської кухні, – зізнається Олена Павлова. – А тут така можливість цю кухню "пропіарити". Я дуже щаслива, що в "Меню Коцюбинського" увійшли страви подільської кухні. Думаю, це буде класний автентичний проект. Вінниччина насправді славиться своїми продуктами. Наприклад, сало. Такого інших регіонах України немає. А в Одесі не замовляють пюре, якщо воно не з немирівської картоплі. Або чудові вінницькі сири. Повірте, у нас є чим похвалитись, і інформацію про це "наше" треба поширювати.
В кожному розділі меню розміщені уривки творів Михайла Коцюбинського. Їх підготував Олександр Вешелені, завдяки чому меню вийшло поетичним. Повнішим організатори обіцяють його зробити на час проведення фестивалю. Тоді буде розроблений й газетний варіант меню, який гості фестивалю зможуть придбати.
– Для нашого меню Олександр Шемет власноруч "хреновуху" зробив. Вона так і називається – "Шеметівка". В майбутньому плануємо започаткувати ще й наливки від Пирогова. Видатний хірург дуже добре знався, на яких травах їх робити, – продовжує Олена Павлова. – Це ж тільки перш кроки. Потім можна буде залучати безліч підприємців, які виробляють класний продукт, але їх мало знають, бо немає грошей себе рекламувати.
В тестовому режимі меню вже спробували. Гості ресторану замовляли страви на свій смак, куштували напої. Паралельно Олександр Вешелені зачитував рядки з творів та листів вінницького класика.
– З пропозицією такого меню до мене звернувся Олександр Вешелені. На третій хвилині я вже погодилась створювати цей проект і була у захваті від цього. Я розуміла, що потім буде кропітка робота, будуть недоспані ночі. Але ми готові відроджувати нашу кухню, – запевняє рестораторка Інна Кревешко.
Одним з відвідувачів став нащадок польського роду Грохольських пан Генріх. Він замовив мамалигу із квасолевою юшкою, приготовану за рецептом бессарабської кухні. Зазначив, що йому все сподобалось. І що він не очікував такого феєричного поєднання творів і страв.
Коментарі