• Головна
  • Стали відомі причини масового отруєння на весіллі у Липовці
17:45, 15 червня 2015 р.

Стали відомі причини масового отруєння на весіллі у Липовці

Результати лабораторних досліджень причини масового отруєння людей на весіллі у райцентрі Липовець підтвердили припущення лікарів – захворювання спричинила сальмонела.

- Поки що фахівці дослідили тільки матеріал, відібраний у хворих, - повідомив журналісту RIA завідувач відділу обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України Степан Томін. -  Захворювання тих, хто звернувся до Липовецької районної лікарні після святкування весілля, спричинила сальмонела. Зараз досліджується сировина, з якої готували харчі. Робота продовжується, тому результати будуть відомі пізніше.

Як пояснив пан Томін, відібрати продукти харчування, якими пригощали гостей, фахівцям не вдалося.

- Перше повідомлення про отруєння ми отримали у неділю увечері, - пояснює співрозмовник. – Друге надійшло у понеділок вранці. Приблизно о 12-й дня  у понеділок наші фахівці були на місці. Однак продуктів харчування уже не залишилося, адже весілля відбувалося  у суботу, тобто за два дні до того, як прибули перевірити роботу закладу харчування.

Пан Томін уточнив, що для лабораторних досліджень відібрали сировину, з якої готували страви. Йдеться про м'ясо, рибу, яйця та інші продукти. Поки що лабораторні дослідження не завершено. За словами співрозмовника, частину продуктів готували у приватному домогосподарстві. Однак їх власники не дозволили фахівцям взяти для досліджень страви, приготовлені дома.

Довідка

Сальмонела, як зазначено у Вікіпедії, – вид бактерій, що спричиняють черевний тиф, паратифи і сальмонельози. Назва походить від прізвища Даніеля Сальмона, американського ветеринара і патолога, який разом з відомим американським епідеміологом, гігієністом Теобальдом Смітом виділив збудник. Він є у мясі тварин, сирих  яйцях та інших продуктах, що не споживають у їжу одразу після приготування.

Для профілактики захворювань пропонується дезінфекція поверхонь, з якими контактують харчові продукти. Ефективним дезинфікуючим є спирт, часто разом зі спиртом використовується четвертинний аніон амонія.

Страви, що містять яйця, повинні бути ретельно термічно обробленими перед споживанням. Неодмінною умовою перед споживанням їжі лікарі називають традиційне миття рук. Наголошують, що особливо ретельно і часто це слід робити влітку. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...