• Главная
  • Як журналісти вінницький квас перевіряли
22:02, 16 июня 2015 г.

Як журналісти вінницький квас перевіряли

Що ми п’ємо? Журналісти RIA разом з санепідемслужбою взяли забори квасу на аналізи та дізналися, чи відповідає він нормам. З квасом все виявилося добре, а от продають його з порушеннями

Журналісти RIA разом з працівниками санепідемстанції перевіряли тільки непастерезований квас, який продають на вулицях міста в бочках. Сам продукт перевірку лабораторією пройшов. Однак до його реалізаторів були питання. З деякими довелося спілкуватися разом з міліцією.

 

Перевірити не легко

- Пишіть заяву, тільки тоді зможемо взяти забори на аналізи, - каже журналістам директор Вінницького обласного лабораторного центру держсанепідемслужби України Валентина Зайцева. - Самі знаєте, тепер нам перевіряти просто так нікого не можна. Нові закони.

 

Після того, як кореспонденти написали заяву, їм дали машину та лікаря гігієни харчування. Разом з нею поїхали відбирати квас на аналізи.

Виробників напою у Вінниці двоє. Квас “Хлібний” торгової марки “Кваскоff” виробляє “Вінницька харчосмакова фабрика”. Другий - квас “Хлібний” торгової марки “Солодка мрія”. Його виробляє “Вінницький завод фруктових концентратів і вин”.

 

Щоб усе було по-чесному, обрали дві точки продажу однієї торгової марки і дві точки - іншої. Перший пункт – точка на “Урожаї”. Підходимо до продавця, представляємось, розповідаємо ситуацію. Просимо майже літру квасу. Дівчина наливає без проблем.

- Що тут, квас поганий? - запитує один перехожий.

- Просто перевірка, - відповідаємо.

Після відбору зразків на «хімію» і «мікробіологію», залишаємо продавчині акт про списання напою.

- А де потім про результати дізнатися? - запитує продавець. - А то самій цікаво.

Залишаємо свій номер.

 

Брали напій на аналізи біля медичного університету, “Печеної картоплі” та на 50-річчя Перемоги. Ніхто з реалізаторів перевірці не заважав.

- Важливо, коли купуєш квас, звертати увагу на робочі місця, - каже лікарка Світлана Савич до журналістів. – Чисті чи брудні. Багато чого від самого продавця залежить.

Після забору зразки оперативно відвезли в баклабораторію.

 

Напій вимогам відповідає

Після кількох днів очікування журналісти отримали висновок. Там написано: “Напої відповідають вимогам державних стандартів України”.

 

- Аналізи свідчать, що всі технологічні умови при виробленні напою дотримані, - розповіла головний санітарний лікар міста Ірина Односталко. - Та й не пам’ятаю я, щоб вінничани на квас скаржилися. На кожному підприємстві є відомча акредитована лабораторія. Кожна партія квасу досліджується технологами.

  Але попри виготовлення продукції, її потрібно ще правильно реалізувати.

- Згідно з санітарними нормами, продавці квасу мають одягати головний убір, фартух. А для миття рук має бути антисептик, рушник з милом і вода, - говорить Ірина Односталко. - Медична книжка обов’язкова.

 

Проте, за словами головного санітарного лікаря Вінниці, якщо реалізатори і порушують норми, санепідемстанція вплинути на них не може.

- Ви ж знаєте, що згідного з новим законодавством у всіх контролюючих органів забрали повноваження, - розповідає Ірина Односталко. - Якщо знайдете порушення, то все, що ми можемо - це направити на підприємство чи до приватного підприємця листа з проханням посилити контроль.

 

Реалізація вимогам не відповідає

Дізнавшись про санітарні вимоги, журналісти перевірили, як дотримуються їх продавці. На зупинці лікарня імені Пирогова  продавчиня сиділа без головного убору та фартуха. На зауваження журналістів, жінка з криками полізла виривати фотоапарат у кореспондентки. Щоб не розвивати конфлікт, журналісти викликали міліцію. Коли правоохоронці приїхали, продавчиня заспокоїлась і сказала, що хвилин через 20 на точку приїде хазяїн.

Через хвилин 20 приїхала дружина підприємця, який є господарем точки. В руках тримала пакетик з фартухами. Поспіхом почала одягати продавчиню у фартух. Але про шапочку забула.

 

- Це моя провина, - пояснює жінка журналістам. - Я взяла, щоб випрати, але не встигла відвезти назад.

Кореспонденти розповіли, що спостерігали за продавчинею, і форми не було і вчора.

- Я не можу   сказати, чому вона була без фартуха, - відповіла дружина господаря. - Ми все виправимо, давайте якось по нормальному все вирішимо.

 

Жінка пообіцяла журналістам, що з наступного дня її реалізаторка стоятиме у «повній боєготовності». Показати медичну книжку продавчині - дружина господаря відмовилась.

Проїхавшись по Вінниці, журналісти не побачили жодного продавця квасу з головним убором. Більша половина з них сиділа за прилавком без фартухів.

 

Перевірка показала, що зварити нормальний квас на виробництві легше, ніж продавати його правильно. Чистота і порядність – речі, які нічого не коштують, але саме вони виявляються такими цінними та рідкісними.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
0,0
Оцените первым
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Объявления
live comments feed...