М'ясо, овочі і фрукти з ринку призводить до отруєнь вінничан
За п’ять місяців цього року вінничани стали менше хворіти на сальмонельоз. Був лише один випадок дизентерії. Загалом, щодо кишкових інфекцій, то вінничани здебільшого хворіють ними після вживання продуктів домашнього приготування та м’ясної продукції з ринку, а кількість випадків, пов’язаних з вживанням молока, сметани та сиру, - зменшилися.
Про це йшлося 26 червня під час засідання виконкому міської ради. Інформує прес-служба Департамент у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради.
«За даними моніторингу захворюваності населення м. Вінниці, гострі кишкові інфекції посідають одне з провідних місць в загальній структурі інфекційної захворюваності. Щорічно близько двох тисяч осіб звертаються по медичну допомогу з симптомами кишкових інфекцій. Всього за 5 місяців поточного року 699 вінничан перехворіли гострими кишковими інфекціями, групові випадки та спалахи кишкових інфекцій на території міста не реєструвалось. Як і в минулих роках, в структурі кишкових інфекцій превалюють гастроентероколіти», – каже головний санітарний лікар міста Ірина Односталко.
Найчастіше на гострі кишкові інфекції хворіють діти (у 90 % випадків). Більшість з яких не є відвідувачами садочків. Наразі захворюваність малят, які ходять до дитячих закладів, на рівні минулих років – за поточний період захворіло 109 хлопчиків та дівчаток. Випадки були розрізнені в часі і не пов’язані з перебуванням та харчуванням в садках. Всього в дитячих садочках при проведенні епіддосліджень фахівці служби відібрали 162 проби водогінної води, і всі вони відповідали санітарним нормам. Також не було виявлено носіїв інфекції.
Більшість людей хворіють на кишкові інфекції через вживання неякісної їжі. Здебільшого це продукти домашнього приготування (м’ясні страви та салати), м’ясна продукція з ринку, овочі, фрукти та цитрусові.
«Основна причина виникнення кишкових інфекцій – неякісні їжа та вода. Ті, хто використовує воду з криниці, обов’язково повинні її прокип’ятити перед тим, як випити. Овочі та фрукти з ринку потрібно ретельно мити, не купувати продукти харчування у місцях, невстановлених для торгівлі, та з «землі». Вдома, продукти які швидко псуються, потрібно ставити в холодильник. Також дуже важливо мити руки перед їжею», – каже Ірина Односталко.
Коментарі