0432.ua

Професія сомельє: як заробляти гроші на своєму захопленні алкоголем

Де навчитись на нюх і смак відрізняти Каберне совіньйон від портвейну, хто такий кавіст та чим відрізняється дешеве вино від дорогого розповів вінничанин Ігор Шемчишен – сомельє з винного магазину WineTime.

Я закінчував школу сомельє Віталія Ковача. Є ще декілька шкіл, які працюють зокрема в Києві. Вони різняться  по оплаті та тривалості занять. І від рівня професійного досвіду викладача. Навчання тривало місяць. Нас ознайомили з основами ремесла.  Пояснювали техніку подачі та виробництва, посуд та аксесуари для роботи. Обов’язково звертають увагу на сорти винограду, стилі вина, варіанти підв’язок лоз, регіони, класифікація. Є школи, в яких навчаєшся місяць, а є й три і довше. Залежно від того, як поглиблено вивчають певну тему. 

На заняття запрошують не тільки лекторів й виноробів, а й людей, які працюють із сигарами. В ресторані сомельє має запропонувати за правилами етикету, що краще буде підходити із меню до певної страви. Тут не тільки знання з алкоголю, а й гастрономії.  Нам дали досить хорошу основу, як в більшості шкіл. А далі ти рухаєшся по власному напрямку.  Хтось більше розбирається в винах певної країни, чи найкраще усвідомлює саму суть віскі.

Сомельє за один рік не стаєш. Це люди, які тренують свій нюх, порівнюють алкогольні напої протягом тривалого періоду свого життя. Не можна знати про алкоголь, не куштуючи його і не порівнюючи. Для цього треба перекуштувати одне й те саме вино різних років із різним потенціалом і витримкою. Вино - це живий продукт, він розвивається, в нього є час дозрівання, пік і спад. 

 Сомельє – це той, хто працює в ресторані. А є кавісти – які працюють в маркетах по продажу алкогольних напоїв. Сомельє працює з винною картою конкретного ресторану, але має розбиратись у більш обширному колі алкогольних напоїв.

Ми більше виконуємо роль кавіста, рекомендуємо алкогольні напої.Але маємо більше бази, ніж звичайний кавіст,  тому називаємось сомельє,.

Базовий курс в школі коштує насьогодні майже шість тисяч. Коли я вчився, було дешевше.  Ціна залежить також від алкоголю, який буде розглядатись під час навчання. Якщо відкриваються пляшки по 300 – 400 гривень, або по тисячі – звісно дешево не вийде.

Тренінги і дегустації – це курси підвищення кваліфікації для сомельє. Їх можна відвідувати у Вінниці, Києві чи інших великих містах.  Дегустації – це дуже важливо. Чим більше куштуєш, тим піднімається твій рівень і розуміння напою. Просто від того, що є з чим порівняти. Інколи є можливість поїхати до самого винороба, побачити як збирають урожай, наскільки це важко.

Для роботи кавіст має знати великий об’єм інформації про алкоголь,  з яким працює магазин. Тут може бути велика кількість позицій. У сомельє в ресторані – менше, але дивлячись яка винна карта. Щоб це все простежити, багато вчиш. Винна термінологія розповсюджується як на англійській, французькій, та італійській мові, в залежності від того, з якою країною працюєш. Кількість інформації тільки збільшується. 

Важливо для сомельє прагнення удосконалюватись, більше читати. Важливо моніторити і слідкувати за подіями. На ринку з’являється велика кількість нових позицій. Треба слідкувати за критиками, які ставлять оцінки і бали за вино. Слідкувати за хорошими і поганими урожаями.

Чомусь так повелось, що жінкам менше довіряють, але це стереотип. Дуже багато жінок працює сомельє, є кращі сомельє жінки. Якщо є фізичні вади, які не дозволяють відчувати аромат чи смаки – це мабуть чи не єдине, що може завадити обрати цю професію.

Політика зарплат дуже різна. Кожен роботодавець виставляє свою схему. В мене не дуже багато досвіду. Якщо це ресторан – зарплата сомельє буде залежати від його статусу, кухні, оцінок критиків. Послуги сомельє також замовляють для проведення дегустацій на вечірку, день народження чи корпоратив. Є люди, які хочуть почути нову інформацію. Коли готуєшся до певної дегустації , наче занурюєшся в ту культуру, країну, і відчуваєш клімат і землю.  Після таких лекцій чимало людей вирішують кудись поїхати.  А ще це мабуть єдина професія, де можна вживати алкоголь на роботі.

Чи може бути дешеве вино якісним? Це питання усіх турбує, але на нього немає однозначної відповіді. Хтось куштує столові вина за 50 гривень і для них це вже рівень. А комусь столове вино вже не те. Він вже знає, що в ціну вина за 250 гривень входить більше, ніж просто виноград, який переробили. Яким способом його переробляли, вручну чи автоматизовано, як відбирали виноград:  аби що перемішали і вичавили, чи відкидали делікатно по ягідці. Багато нюансів впливає на ціну. Кожен для себе вибирає, що є дорогим, а що дешевим. 

Автор
(0 оценок)
Актуальность
(0 оценок)
Изложение
(0 оценок)

Отзывы и комментарии

Написать отзыв
Написать комментарий

Отзыв - это мнение или оценка людей, которые хотят передать опыт или впечатления другим пользователями нашего сайта с обязательной аргументацией оставленного отзыва.
 
Основной принцип - «посетил - отпишись». 
Ваш отзыв поможет многим принять правильное решение

 Комментарии предназначены для общения и обсуждения , а также для выяснения интересующих вопросов

Не допускается: использование ненормативной лексики, угроз или оскорблений; непосредственное сравнение с другими конкурирующими компаниями; безосновательные заявления, оскорбляющие деятельность компании и/или ее услуги; размещение ссылок на сторонние интернет-ресурсы; реклама и самореклама.

Введите email:
Ваш e-mail не будет показываться на сайте
или Авторизуйтесь , для написания отзыва
Автор
0/12
Актуальность
0/12
Изложение
0/12
Отзыв:
Загрузить фото:
Выбрать