Професія сомельє: як заробляти гроші на своєму захопленні алкоголем

Де навчитись на нюх і смак відрізняти Каберне совіньйон від портвейну, хто такий кавіст та чим відрізняється дешеве вино від дорогого розповів вінничанин Ігор Шемчишен – сомельє з винного магазину WineTime.

Я закінчував школу сомельє Віталія Ковача. Є ще декілька шкіл, які працюють зокрема в Києві. Вони різняться  по оплаті та тривалості занять. І від рівня професійного досвіду викладача. Навчання тривало місяць. Нас ознайомили з основами ремесла.  Пояснювали техніку подачі та виробництва, посуд та аксесуари для роботи. Обов’язково звертають увагу на сорти винограду, стилі вина, варіанти підв’язок лоз, регіони, класифікація. Є школи, в яких навчаєшся місяць, а є й три і довше. Залежно від того, як поглиблено вивчають певну тему. 

На заняття запрошують не тільки лекторів й виноробів, а й людей, які працюють із сигарами. В ресторані сомельє має запропонувати за правилами етикету, що краще буде підходити із меню до певної страви. Тут не тільки знання з алкоголю, а й гастрономії.  Нам дали досить хорошу основу, як в більшості шкіл. А далі ти рухаєшся по власному напрямку.  Хтось більше розбирається в винах певної країни, чи найкраще усвідомлює саму суть віскі.

Сомельє за один рік не стаєш. Це люди, які тренують свій нюх, порівнюють алкогольні напої протягом тривалого періоду свого життя. Не можна знати про алкоголь, не куштуючи його і не порівнюючи. Для цього треба перекуштувати одне й те саме вино різних років із різним потенціалом і витримкою. Вино - це живий продукт, він розвивається, в нього є час дозрівання, пік і спад. 

 Сомельє – це той, хто працює в ресторані. А є кавісти – які працюють в маркетах по продажу алкогольних напоїв. Сомельє працює з винною картою конкретного ресторану, але має розбиратись у більш обширному колі алкогольних напоїв.

Ми більше виконуємо роль кавіста, рекомендуємо алкогольні напої.Але маємо більше бази, ніж звичайний кавіст,  тому називаємось сомельє,.

Базовий курс в школі коштує насьогодні майже шість тисяч. Коли я вчився, було дешевше.  Ціна залежить також від алкоголю, який буде розглядатись під час навчання. Якщо відкриваються пляшки по 300 – 400 гривень, або по тисячі – звісно дешево не вийде.

Тренінги і дегустації – це курси підвищення кваліфікації для сомельє. Їх можна відвідувати у Вінниці, Києві чи інших великих містах.  Дегустації – це дуже важливо. Чим більше куштуєш, тим піднімається твій рівень і розуміння напою. Просто від того, що є з чим порівняти. Інколи є можливість поїхати до самого винороба, побачити як збирають урожай, наскільки це важко.

Для роботи кавіст має знати великий об’єм інформації про алкоголь,  з яким працює магазин. Тут може бути велика кількість позицій. У сомельє в ресторані – менше, але дивлячись яка винна карта. Щоб це все простежити, багато вчиш. Винна термінологія розповсюджується як на англійській, французькій, та італійській мові, в залежності від того, з якою країною працюєш. Кількість інформації тільки збільшується. 

Важливо для сомельє прагнення удосконалюватись, більше читати. Важливо моніторити і слідкувати за подіями. На ринку з’являється велика кількість нових позицій. Треба слідкувати за критиками, які ставлять оцінки і бали за вино. Слідкувати за хорошими і поганими урожаями.

Чомусь так повелось, що жінкам менше довіряють, але це стереотип. Дуже багато жінок працює сомельє, є кращі сомельє жінки. Якщо є фізичні вади, які не дозволяють відчувати аромат чи смаки – це мабуть чи не єдине, що може завадити обрати цю професію.

Політика зарплат дуже різна. Кожен роботодавець виставляє свою схему. В мене не дуже багато досвіду. Якщо це ресторан – зарплата сомельє буде залежати від його статусу, кухні, оцінок критиків. Послуги сомельє також замовляють для проведення дегустацій на вечірку, день народження чи корпоратив. Є люди, які хочуть почути нову інформацію. Коли готуєшся до певної дегустації , наче занурюєшся в ту культуру, країну, і відчуваєш клімат і землю.  Після таких лекцій чимало людей вирішують кудись поїхати.  А ще це мабуть єдина професія, де можна вживати алкоголь на роботі.

Чи може бути дешеве вино якісним? Це питання усіх турбує, але на нього немає однозначної відповіді. Хтось куштує столові вина за 50 гривень і для них це вже рівень. А комусь столове вино вже не те. Він вже знає, що в ціну вина за 250 гривень входить більше, ніж просто виноград, який переробили. Яким способом його переробляли, вручну чи автоматизовано, як відбирали виноград:  аби що перемішали і вичавили, чи відкидали делікатно по ягідці. Багато нюансів впливає на ціну. Кожен для себе вибирає, що є дорогим, а що дешевим. 

20minut
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Автор
(0 оценок)
Актуальность
(0 оценок)
Изложение
(0 оценок)
38 просмотров в августе
Я рекомендую
Пока никто не рекомендует

Комментарии

Комментарии предназначены для общения, обсуждения и выяснения интересующих вопросов

Происшествия
По обеда 17 августа возле села Болган Песчанского района произошло дорожно-транспортное происшествие с жертвами.По информации ГУ ГСЧС в Винницкой области, водитель автомобиля «Volkswagen Passat» допустил столкновение с автомобилем ВАЗ 2106. От лобового столкновения смяло передок «Жигулей», а иномарка опрокинулась в кювет. На месте происшествия погиб пассажир ВАЗа - 38-летний мужчина, водители травмированы.
Общество
Сегодня, 17 августа, в Бершади перед началом сессии райсовета состоялась акция протеста. На митинг вышли жители села Кидрасовка, чтобы выразить свое возмущение по реорганизации «их» школы. Учебное заведение, где учится всего 30 детей, планируют перевести с I-II степени в школу I степени. Таким образом, в связи с низкой наполняемостью классов, оставить в селе только начальное звено.Данный вопрос должны сегодня рассматривать депутаты райсовета. Это уже втора...
Происшествия
17 августа в 11:00 в Службу спасения «101» поступило сообщение о том, что на автодороге вблизи с. Лукашевка Литинского района произошло ДТП.Прибыв на место происшествия спасатели Государственной пожарной спасательной части №7 установили, что водитель автомобиля ЗИЛ-130 не справился с управлением транспортного средства и допустил опрокидывание авто на бок. Прибывшие на вызов спасатели провели работы по обеспечению пожарной безопасности на месте происшествия...
Происшествия
Винницким отделом полиции ГУНП в Винницкой области разыскивается несовершеннолетний Богдан Уздемир, житель Винницы, который 20 июня 2018 ушел из дома вместе со своим 34-летним отцом Евгением и по настоящее время их местонахождение неизвестно.Приметы ребенка: рост около 150 см., среднего телосложения, карие глаза, русые волосы. Если кому известна информация, которая поможет установить местонахождение разыскиваемых, просьба сообщить в полицию по телефонам: (...
Общество
В июне началось строительство нового корпуса Винницкого регионального клинического лечебно-диагностического центра сердечно-сосудистой патологии по Хмельницкому шоссе. Этот проект реализуется совместно с Всемирным банком при поддержке государства и облгосадминистрации. Завершить строительство планируют в 2020 году, об этом сообщает мэр Винницы на своей странице в Фейсбук."Хорошо понимаем, насколько нужен такой центр, когда сердечно-сосудистые болезни - сам...
Бизнес
Новый винницкий завод «Green Cool» харьковской UBC Group, который официально начнет работу 7 сентября, уже сделал первую поставку продукции на экспорт. Об этом сообщил президент компании Игорь Гуменный на своей странице в Facebook.Первая продукция была экспортирована в соседнюю Молдову. Бизнесмен посетил вновь завод и показал мощности мэру Винницы Сергею Моргунову и директору департамента экономики и инвестиций городского совета Виталию Погосяну.Завод расп...
Общество
Напомним, после массовых отравлений шаурмой в Киеве, в разных областях Украины инициировали проверки точек уличной еды, в том числе, с шаурмой. Не обошла проверок и Винница, где в начале августа анонсировали проверки, и уже провели масштабную проверку в двенадцати киосках.Проверки четырех киосков на рынке "Урожай" и двух на автовокзале "Западный" показали шокирующие результаты: хранение продуктов без холодильника, когда температура в киоске подходит 30-гра...
Общество
В Виннице, на стене дома на улице Соборной, создают еще один мурал. Художник Александр Никитюк, менеджер современного искусства, руководитель общественной организации «Лаборатория актуального творчества» является идейным вдохновителем проекта. Он сам и рисует, стоя в люльке на высоте пяти метров. Кто изображен на этом Мурале и творческие планы на будущее - в интервью, без отрыва от работы. Подробности - в видео сайта ВинницаОК:
Новости компаний
В Приазовье российская агрессия ворвалась в августе 2014 года. До этого времени юг Донецкой области лишь наблюдал со стороны за событиями в Славянске, Донецке, Иловайске… В первые месяцы российской агрессии на фронтах этой необъявленной войны царил настоящий хаос. Да, собственно, и линии фронта никакой тогда не было. Локальные укрепления, блокпосты, не связанные друг с другом. Разрозненные, малочисленные добровольческие подразделения, немотивированная и де...