Як прикрасити коровай?Були представлені 15 команд із загальноосвітніх шкіл і позашкільних навчальних закладів з різних міст і районів. В рамках свята презентували виставку хлібних виробів, які притаманні певній місцевості. Діти захищали свої роботи перед компетентним журі, розповідали про місцеві музеї і куточки хлібу. В актовому залі пройшли творчі виступи юних знавців народної обрядовості. А досвідчена коровайниця Юлія Сторожук з с. Шляхова (Бершадський район) провела майстер-клас на тему «Як прикрасити коровай».– Гарні роботи і творчі виступи були у команд Гайсинського, Бершадського, Літинського району, школи с. Жван (Мурованокуриловецького району) і школи № 13 Вінниці. А Вінницький район презентував одразу дві гарні команди – Гавришівської школи і Будинку дитячої творчості, – розповіла методист Вінницької обласної станції юних натуралістів, координатор обласного етапу Всеукраїнського фестивалю «Українська паляниця» Ірина Чупринко. Згідно з народними традиціями10-річна Олена Федоринська з Великі Крушлинці (Вінницький район), вихованка районного Центру дитячої та юнацької творчості пригощала всіх короваєм, який спекла її бабуся. Мати школярки, керівник творчого гуртка Зінаїда Федоринська разом з вихованцями підготувала виставку хлібів і короваїв для весілля.– Також ми презентували парні і одинарні калачі, «шишки», «качки» та інші цікаві хлібні вироби, які зазвичай представляють на весіллі, – розповіла Зінаїда Федоринська. Учні Чечелівської школи (Гайсинський район) привезли багату виставку обрядових хлібів, короваїв, пасок. А також унікальний хлібний виріб «Господар», якого випікали на Різдво. – Згідно із народними традиціями, хлібний виріб «Господар» вдома їдять всі разом – щоб наступив мир в сім’ї, щоб родина була єдиною і заможною, – розповіла директор Чечелівської школи Надія Мироненко. Домашній хліб створюється з любов’ю13-річна Анна Стьопіна з с. Шляхова допомагала майстрам робити прикраси на короваї. Школярці дуже подобаються традиції народної обрядовості.– Домашні короваї дуже відрізняються від магазинних в першу тим, що вони створюються з любов’ю, – підкреслила Анна Стьопіна.– Моя бабка – коровайниця. Вона навчає мене випікати короваї згідно народних традицій. Вироби моєї бабусі не лише замовляють в нашому і сусідніх селах, а навіть на весілля родичам і знайомим за кордон! – пишається 16-річна Валерія Небелюк з Бершадщини.11-річна вінничанка Марина Тимощук взяла участь в святковому концерті, читала тематичні вірші про хліб. Дівчині сподобалися гарні короваї на виставці. В майбутньому вона хотіла б спробувати їх випікати.
Вироби вінницьких коровайниць замовляють навіть за кордоном
10:58, 1 жовтня 2014 р.
Суспільство